Anti CRITICĂ. Partea 9

15 august 2010

Autor: Vitalie Cucoş

Pasajul din Iacov 4:11-12

I. Problema crtiticii e una serioasă şi în lume şi în biserică.

a. Critica în lume.     În multe cercuri cea mai plăcută conversaţie este atunci cînd se vorbeşte despre cineva: vecinul, vecina, colegii de la serviciu, oamenii de la conducere, şefii, profesorii, etc.

b. Critica în biserici.

1.      De multe ori în cercuri de creştini cel mai plăcut lucru, pentru majoritatea, este să vorbească pe cineva: să vorbeşti fratele, sora, păsorul, liderii, vizitatorii, alte biserici, alte denominaţii, să vorbeşti despre cît de nesimţiţi sunt băieţii, cît de invidioase sunt fetele…

2.      Probleme sunt peste tot, în orice biserică. Şi e greu să-ţi asumi partea ta de responsabilitate – e mai uşor să începi să vorbeşti  liderii responsabili pe la spate, sau să dai vina pe toţi, că sunt aşa de indiferenţi faţă de slujire. O acţiune bună ar fi să vorbeşti cu persoanele date, să arăţi domeniile în care ei, ele au nevoie de schimbare, dar am mai spus asta e greu, e mult mai uşor să vorbeşti pe la spate.

3.      Unii creştini sunt mai tradiţionalişti de felul lor. De obicei cînd se adună în grupuleţe mai mici pentru a discuta,  şi aceste grupuleţe se transformă în instanţe judecătoreşti: în care este judecat cum se îmbracă unul, sau cum se poartă altul, sau cum cîntă al treilea, sau cum vorbeşte al patrulea. La rîndul lor creştinii, aşa numiţi mai liberi, cînd se adună în grupuri mai mici, la rîndul lor critică – ce limitaţi sunt alţi creştini, ce rămaşi în urmă cu moda sunt…

4.      Sunt mai multe tipuri de vorbire. Poţi să vorbeşti despre cineva fără ca să ofensezi, fără  să bîrfeşti, însă poţi să vorbeşti despre cineva într-un mod care chiar va duce la probleme… Acest mod se mai numeşte – „vorbirea de rău”. Vorbirea de rău este atunci cînd orice nu ai spune despre cineva crează o asociere negativă cu acea persoană. A vorbi de rău înseamnă a strica reputaţia cuiva. Poţi să spui:

– prietenesc cu o anumită persoană, ea are nevoie de sprijin de multe ori din cauza că este sensibilă de felul ei,

sau poţi spune:

– persoana asta se poartă ca un copil imatur şi încăpăţînat, şi alte cuvinte care în cele din urmă crează ceva negativ şi neplăcut.

Trei întrebări pe care vor fi analizate în acest mesaj:

1. Din ce cauză ne criticăm unii pe alţii, în biserică?2. Ce se întîmplă cînd critici pe alţii?

3. Cum să rezolvi problema criticii?
Termeni comuni: Critică, judecare, vorbire de rău, clevetire, etc.

Nu vă vorbiţi de rău unii pe alţii, fraţilor! Cine vorbeşte de rău pe un frate, sau judecă pe fratele său, vorbeşte de rău Legea sau judecă Legea. Şi dacă judeci Legea, nu eşti împlinitor al Legii, ci judecător.

Iavov 4:11

a. Din ce cauză vorbim de rău(criticăm), pe alţii din biserică?

Haideţi să vedem din contextul acestui capitol:

1) Vorbim de rău din cauza că avem pofte şi dorinţe interioare neîmplinite;

1. De unde vin luptele si certurile intre voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se lupta in madularele voastre?

2. Voi poftiti, si nu aveti; ucideti, pizmuiti, si nu izbutiti sa capatati; va certati si va luptati, si nu aveti, pentru ca nu cereti.

3. Sau cereti, si nu capatati, pentru ca cereti rau, cu gand sa risipiti in placerile voastre.

Iacov 4:1-3

Dacă e să ne uităm la cauza dorinţei de a vorbi de rău, sau de a judeca – atunci din contextul pasajului este aceea dorinţă după plăcere despre care am vorbit data trecută:

– Din cauza că cineva nu a împlinit anumite norme care ne-ar face pe noi să ne simţim bine.

– Aşteptăm de la oameni să fie perfecţi – însă ei nu sunt, şi odată ce aşteptările nu sunt împlinite începi să scoţi la suprafaţă imperfecţiunile.

Un motiv este de a-ţi alina dezamăgirea faptului că nu sunt perfecţi

2). Vorbim de rău din cauza invidiei;

Atunci cînd evidenţiezi imperfecţiunile altora pentru a evidenţia perfecţiunile personale.

Şi asta dă un sentiment de satisfacţie, din cauza că te vezi mai bun ca ceilalţi.

–         Aşteptăm de la oameni să fie perfecţi, însă atunci cînd ei sunt mai buni ca noi începem să ne simţim subapreciaţi. Şi apare un scop interior de a găsi neajunsurile acestei persoane şi de a le scoate la suprafaţă, ca să nu fie mai bună ca mine.

–         Ştim că nu suntem aşa de buni în multe privinţe, şi ne simţim aiurea din cauza asta, mai ales cînd alţii sunt mai buni, însă dacă reuşim să-i coborîm un pic mai jos începem să ne simţim mai bine.

3) Vorbim de rău pe alţii din cauza mîndriei;

–         Şi poftele şi invidia vin din mîndrie.

Din Dicţionarul Explicativ:

Mîndria – Atitudine de superioritate nejustificată față de alții; măreție; îngâmfare; înfumurare; semeție; fală; fudulie.

A te mîndri înseamnă a socoti persoana ta mai importantă ca a celorlalţi, a socoti nevoile tale mai importante ca ale celorlalţi, a socoti poziţia ta mai importantă ca a celorlalţi. La general vorbind, a te socoti mai sus ca restul.

O dată ce socoţi dorinţele şi nevoile tale mai imoportante ca ale celorlalţi, ai dori ca ele să fie satisfăcute în primul rînd. Ca alţii să fie concentraţi să fie mai atenţi la nevoile tale mai mult decît la ale lor. Adată ce ei nu sunt apare nemulţumirea, aparea ura din cauza faptului că ceilalţi nu sunt atenţi la nevoile tale, şi pentru ai pedepsi, începi să-i vorbeşti de rău pentru că nu au satisfăcut plăcerile personale.

Te socoţi mai important ca restul, şi la un moment dat vine cineva, care undeva e mai bun ca tine. Mai bun la învăţătură, mai spiritual, mai frumos, sau mai frumoasă, poate are şi mai multe capacităţi, talente, poate are mai mulţi bani. Şi la un moment dat îţi dai seama că nu eşti cea mai importantă personalitate, sunt alţii mai buni, mîndria e rănită. Şi o mîndrie rănită se mai numeşte invidie. A invidia înseamnă a dori ceea ce au alţii, şi nu doar atît – ci îi mai urăşti pentru faptul că au ceea ce nu ai tu. Şi de aici pentru a ne ridica înapoi reputaţia personală, începem să bîrfim, să căutăm să identificăm neajunsurile, şi toate acestea din invidie. Coborînd reputaţia altora încercăm să o ridicăm pe a noastră.

Dar ia se întîmplă ceva cînd vorbeşti pe alţii de rău.

2. Ce se întîmplă cînd critici pe alţii?

1). Critici Legea lui Dumnezeu;

Nu vă vorbiţi de rău unii pe alţii, fraţilor! Cine vorbeşte de rău pe un frate, sau judecă pe fratele său, vorbeşte de rău Legea sau judecă Legea. Şi dacă judeci Legea, nu eşti împlinitor al Legii, ci judecător.

Iavov 4:11

Care este Legea lui Dumnezeu? – să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi

Daca impliniti Legea imparateasca, potrivit Scripturii: “Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”, bine faceti.

Iacov 2:8

30. si: “Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau si cu toata puterea ta”; iata porunca dintai.

31. Iar a doua este urmatoarea: “Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.” Nu este alta porunca mai mare decat acestea.”

Marcu 12:30-31

Sa nu datorati nimanui nimic, decat sa va iubiti unii pe altii: caci cine iubeste pe altii a implinit Legea.

Romani 13:8

Tot ce voiti sa va faca voua oamenii, faceti-le si voi la fel; caci in aceasta este cuprinsa Legea si Prorocii.

Matei 7:12

Cele 10 porunci din Vechiul Testament nu sunt nimic altceva decît o exprimare a dragostei faţă de Dmnezeu şi oameni.

John Mac Arthur într-o predică de a sa iată ce a spus despre aceste 10 legi.

El a spus că cele 10 porunci sunt 10 caracteristici ale dragostei verbalizate:

Cum este dragostea în perspectiva celor 10 porunci?

I. Dragostea este loială.

Exod 20:1. Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte si a zis:

2. “Eu sunt Domnul Dumnezeul tau care te-a scos din tara Egiptului, din casa robiei.

3. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.

Fii loial “Odată ce Mă iubeşti” spune Dumnezeu “nu vei privi după alţi dumnezei”.

II. Dragostea este credincioasă.

Exod 20:4. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri, sau jos pe pamant, sau in apele mai de jos decat pamantul.

5. Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti; caci Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea parintilor in copii, pana la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc,

6. si Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.

Dragostea este credinciasă să asculte obiectul afecţiunii sale.

III. Dragostea este respectabilă.

Exod 20:7. Sa nu iei in desert Numele Domnului Dumnezeului tau; caci Domnul nu va lasa nepedepsit pe cel ce va lua in desert Numele Lui.

Nu vei lua în deşert, în bătaie de joc, nu vei face glume de prost gust la adresa numelui persoanei pe care o iubeşti.

IV. Dragostea este dedicată.

Exod 20:8. Adu-ti aminte de ziua de odihna, ca s-o sfintesti.

9. Sa lucrezi sase zile si sa-ti faci lucrul tau.

10. Dar ziua a saptea este ziua de odihna inchinata Domnului Dumnezeului tau…

A fi dedicat înseamnă a pune prioritate pe ceea la ce eşti dedicat mai mult decît la orice altceva.

De la versetul 12 deja sunt poruncile legate de oameni. Primele patru porunci ţin de Dumnezeu, de relaţia cu El. Următoarele 6 porunci ţin de relaţiile cu oamenii.

V. Dragostea este supusă autorităţii.

Exod 20:12. Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, pentru ca sa ti se lungeasca zilele in tara pe care ti-o da Domnul Dumnezeul tau.

Părinţii sunt o autoritate pentru noi, a iubi părinţii mai înseamnă a fi supus şi ascultător de ei. Dragostea nu este rebelă, nu este neascultătoare, nu urăşte.

VI. Dragostea nu ucide.

Exod 20:13. Sa nu ucizi.

Nu vei omorî pe cineva pe care iubeşti. În Noul Testament, Isus a ridicat standartul acestei porunci spunînd că vorbind rău despre fratele tău deja ucizi. Dragostea însă nu ucide, nici cu faptele nici cu cuvintele.

VII. Dragostea este pură.

Exod 20:14. Sa nu preacurvesti.

Dragostea caută să păstreze puritatea personală şi a altor persoane. Dragostea nu caută să murdărească, nu caută să pîngărească.

VIII. Dragostea nu este egoistă.

Exod 20:15. Sa nu furi.

Dacă iubeşti pe cineva nu vei căuta să-i furi ceea ce are, fie e vorba de lucruri materiale, autoritate, cunoştinţe sau altceva. Nu vei fi concentrat să iei de la persoana dată ci din potrivă să dai.

IX. Dragostea este cinstită.

Exod 20:16. Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau.

Dragostea nu va încerca să distorsioneze imaginea cuiva prin minciuni. Dragostea spune adevărul, chair dacă o costă.

X. Dragostea este satisfăcută de ce are.

Exod 20:17. Sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tau.

Dragostea se bucură pentru ceea ce are aproapele, nu invidiază ci se bucură.

Atunci cînd de fapt vorbeşti de rău aproapele, contrazici sau vorbeşti de rău Legea lui Dumnezeu care îl apără pe aproapele tău, prin faptul că spune să-l iubeşti.

Atunci cînd faci cu totul altceva decît cere legea lui Dumnezeu, te pui pe tine mai important decît această Lege. Afirmi într-un fel că Dumnezeu are legile lui, dar eu voi trăi după ale mele. O astfel de atitudine vine din mîndrie, din dorinţa de a satisface egoizmul, şi este un păcat destul de serios. Este păcatul din cauza la care satan a căzut. Satan a vrut să fie mai important decît Dumnezeu, s-a mîndrit şi prin asta a căzut. Atunci cînd declari principiile şi legile personale mai importante decît principiile şi legile lui Dumnezeu, atunci mergi pe aceeaşi cale a păcatului pe care a mers satan.

Atunci cînd nu mai ei în consideraţie legile lui Dumnezeu şi încerci să le promovezi pe ale tale personale atunci te declari singur pe tine judecător. Judecînd te faci judecător, şi încă un judecător cu influenţă. Vorbirea de rău are o mare influenţă asupra oamenilor, şi asupra ta personal.

Închipuiţi-vă un caz:

Este un grup de 3 persoane. Persoana 1 se cunoaşte cu persoana 2 şi împreună o cunosc şi pe persoana 3 şi pe o oarecare persoana 4 care la moment nu este cu ele. Persoana 3 nici oată în viaţă nu a văzut-o pe persoana 4 şi idee nu are cine este. Şi iată că odată persoana 1 şi persoana 2 încep să critice foarte aspru pe persoana 4, vorbind urît despre ea, şi punînd-o într-o imagine destul de neplăcută faţă de persoana 3.

Vă rog să-mi spuneţi ce atitudine va avea persoana 3 faţă de persoana 4 cînd o va întîlni prima dată?

Atitudinea imprimată de primele 2 persoane!

Mulţi aţi fost în aşa situaţie, nici nu mă îndoiesc. Un lucru important pe care îl are o persoană este reputaţia sa. De multe ori această reputaţie este distrusă prin vorbire de rău, bîrfă şi judecată.

Vorbirea de rău este ca o murdărie cu care te murdăreşti pe tine şi-i murdăreşti şi pe alţii.

Adevărul despre Dumnezeu şi despre om.

a. Dumnezeu este dătătorul de lege şi Judecătorul – deci numai El are dreptul să judece;

Unul singur este dătătorul şi judecătorul Legii: Acela care are putere să mântuiască şi să piardă. Dar tu cine eşti de judeci pe aproapele tău?

Iacov 4:12

Ilustraţie – eşti în sala de judecată şi de odată te ridici şi începi să acuzi aspru pe cineva, şi cînd colo ţi se spune să te linişteşti şi să te aşezi, deoarece nu eşti tu judecătorul.Dumnezeu este cel care are puterea să mîntuiască şi să piardă. Dumnezeu e cel care dă legea şi tot El e cel care poate să salveze pe cineva de pedeapsa încălcării legii, şi tot odată să pedepsească pentru încălcarea legii Lui.

b. Omul nu este nici dătător de Lege nici judecător – deci nu are dreptul să judece;

Vom citi cîteva versete care vorbesc despre acest adevăr despre Dumnezeu şi despre om.


Romani 14:1. Primiti bine pe cel slab in credinta si nu va apucati la vorba asupra parerilor indoielnice.

2. Unul crede ca poate sa manance de toate; pe cand altul, care este slab, nu mananca decat verdeturi.

3. Cine mananca sa nu dispretuiasca pe cine nu mananca; si cine nu mananca sa nu judece pe cine mananca, fiindca Dumnezeu l-a primit.

4. Cine esti tu, care judeci pe robul altuia? Daca sta in picioare sau cade, este treaba stapanului sau; totusi va sta in picioare, caci Domnul are putere sa-l intareasca pentru ca sa stea.

Aici se vorbeşte despre fraţi mai slabi în credinţă. De obicei apare ispita de ai judeca în gîndul tău sau de ai lua în rîs. De fapt nu e dreptul nostru să judecăm, ci Dumnezeu are acest drept.

Matei 7:1. Nu judecati, ca sa nu fiti judecati.

2. Caci cu ce judecata judecati veti fi judecati; si cu ce masura masurati vi se va masura.

3. De ce vezi tu paiul din ochiul fratelui tau si nu te uiti cu bagare de seama la barna din ochiul tau?

4. Sau, cum poti zice fratelui tau: “Lasa-ma sa scot paiul din ochiul tau”, si, cand colo, tu ai o barna in al tau?…

Acest pasaj spune să priveşti mai întîi la tine, să nu te grăbeşti să judeci pe alţii ci mai întîi să evaluiezi viaţa ta. Şi apare aşa un gînd – deci în general nu trebuie să spui nimănui nimic, oamenii păcătiesc, greşesc, deviază de la adevăr. Înseamnă acest pasaj că trebuie să taci în aşa cazuri. Nu e chiar aşa. Următorul verset.

Matei 7:5. Fatarnicule, scoate intai barna din ochiul tau, si atunci vei vedea deslusit sa scoti paiul din ochiul fratelui tau.

Rezolvă mai întîi problema ta, şi apoi ce va fi?… Şi apoi vei vedea desluşit să ajuţi pe fratele tău cu o atitudine deja schimbată.

3. Cum să rezolvi problema criticii?

a. Recunoaşte că nu eşti Judecătorul;

b. Alege să iubeşti, mai mult decît să critici;

Atunci cînd iubeşti, chiar dacă vorbeşti despre problemele cuiva, nu vorbeşti cu scopul de a înjosi persoana dată ci de a rezolva situaţia.

De iubit e greu, de aceea cere ajutor de la Dumnezeu. Dacă i-o ceri, nu te îndoi că Dumnezeu nu va răspunde. Poate nu va fi aşa cum te aştepţi să fie, dar va răspunde neapărat.

Ce să faci dacă tu eşti obiectul vorbirii de rău? Să întorci oare cu aceeaşi monedă? Nu.

Matei 5:43 Aţi auzit că s-a zis: Să iubeşti pe aproapele tău, şi să urăşti pe vrăjmaşul tău.

5:44 Dar Eu vă spun: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvîntaţi pe cei ce vă blastămă, faceţi bine celorce vă urăsc, şi rugaţi-vă pentru ceice vă asupresc şi vă prigonesc,

5:45   ca să fiţi fii ai Tatălui vostru care este în ceruri; căci El face să răsară soarele Său peste cei răi şi peste cei buni, şi dă ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.

Atunci cînd alegi să răspunzi cu bine la rău, atunci se schimbă inima ta, şi se poate schimba şi inima celui căruia îi faci bine.

c. Decide să confrunţi problema direct, nu să o dezvolţi în ascuns;

Biblia nu spune să vorbeşti oamenilor numai lucruri frumoase, ea mai învaţă cum să confrunţi problemele mai dure.

Matei 18:15. Daca fratele tau a pacatuit impotriva ta, du-te si mustra-l intre tine si el singur. Daca te asculta, ai castigat pe fratele tau.

16. Dar, daca nu te asculta, mai ia cu tine unul sau doi insi, pentru ca orice vorba sa fie sprijinita pe marturia a doi sau trei martori.

17. Daca nu vrea sa asculte de ei, spune-l bisericii; si, daca nu vrea sa asculte nici de biserica, sa fie pentru tine ca un pagan si ca un vames.

Aş vrea acum să întreb – cum Isus privea păgînii şi vameşii? Îi iubea. Şi la fel ne spune şi nouă să iubim pe aceşti oameni. Nu mai ai aşteptări de la această persoană, dar continui să iubeşti.

Biblia spune să ne îndemnăm la fapte bune.

Evrei 10:24   Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune.

Din nou cel mai uşor e să-ţi priveşti fratele sau sora în credinţă că face ceva greşit şi să-l judeci în inima ta. Şi e mai greu să corectezi persoana dată. Însă asta e ceea ce Biblia vorbeşte, să îndemni pe alţii la fapte bune – să încurajezi, să corectezi, să motivezi, poate să mustri cîte odată.

Galateni 6:1. Fratilor, chiar daca un om ar cadea deodata in vreo greseala, voi, care sunteti duhovnicesti, sa-l ridicati cu duhul blandetii. Si ia seama la tine insuti, ca sa nu fii ispitit si tu.

Întrebări de meditare:

1. Pe cine în ultimul timp judeci cel mai mult?

2. Ce te împiedică să iubeşti aceste persoane?

3. Cum de obicei alegi să rezolvi situaţiile problemă?

Concluzie: Critica este otravă pentru dragoste, iar dragostea este antidot pentru critică.

Linkuri cu informaţie la aceeaşi temă:

Advertisements

About Cucos Vitalie

Vreau să ajut oamenii să descopere ceea pentru ce Dumnezeu i-a creat și să-i încurajez să trăiască pentru scopul dat de Dumnezeu!

Posted on 15 August 2010, in Predici and tagged . Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: