Doamne, vindecă-ne ţara!!!

Autor: Vitalie Cucoş

Te-ai gîndit vreodată că trăim într-o ţară bolnavă ce se află pe un pămînt bolnav, ce va avea curînd un atac de cord?

Săptămîna aceasta am privit întîmplător o frîntură dintr-un show american, şi acolo prezentatorul a întrebat dacă specatorii au auzit de aşa ţară Moldova. A mai făcut cîteva glume şi a spus apoi – că această ţară are locul I la alcoolism.

E trist să devii cunoscut în toată lumea pe baza consumului de alcool şi a traficului ridicat de fiinţe umane.

 

Dacă e să ne uităm la mai multe aspecte a ţării

 • instabilitate politică pînă în prezent;
 • corupţie pînă în prezent – care e ca o normă nescrisă. Studenţii care aleg să nu dee nici un ban la examene parcă ar fi nişte ciori albe;
 • familii în care există abuz şi lipsă de respect;
 • rata ridicată a divorţurilor;
 • părinţi care pleacă peste hotare pentru a da o viaţă mai bună copiilor săi, dar ca rezultat copiii primesc o educaţie a străzii;
 • copii ce îşi aşteaptă părinţii în orfelinate, şi cred că nu trebuiesc nimănui;
 • valori morale degradate
  • un anunţ cu două zile în urmă pe facebook – guvernul vrea să aprobe un proiect de lege ce va permite homosexualilor să facă parade, demonstraţii;

Parcă am fi toţi într-o corabie care se îneacă încetul cu încetul.

 • Dacă e să ne uităm şi la situaţia bisericilor – creştini depresaţi, dezamăgiţi, fără dragoste unul faţă de altul, materialişti, etc.

Unul din gîndurile care le am e că numai Dumnezeu poate schimba situaţia. Numai Dumnezeu e în stare să producă schimbări.

Numai Dumnezeu poate schimba situaţia, dar –

“Ce atunci trebuie să facem noi??”

Dumnezeu spune:

2 Cronici 7:14 dacă poporul Meu peste care este chemat Numele Meu se va smeri, se va ruga, şi va căuta Faţa Mea, şi se va abate de la căile lui rele, – îl voi asculta din ceruri, îi voi ierta păcatul, şi-i voi tămădui ţara.

Prima este smerenia – de ce oare? În pilda cu fariseul şi vameşul cînd se rugau. S-a rugat şi fariseul şi vameşul, numai că rugăciunii fariseului nu i-a ajuns smerenie.

În rugăciunea lui puteai să auzi – “eu, eu, eu – eu fac multe”.

În rugăciunea vameşului putea-i să auzi – “nu eu, ci Tu Doamne – ai milă de mine”.

A te smeri înseamnă a recunoaşte ceea ce poţi şi ceea ce nu poţi. Înseamnă a recunoaşte ceea ce poate Dumnezeu. Dumnezeu e cel ce poate să schimbe lucrurile.

Atunci cînd te smereşti în faţa lui Dumnezeu – cred că automat vine şi nevoia de a te ruga, de a căuta faţa lui Dumnezeu.

Faţa lui Dumnezeu – mai reprezintă personalitatea lui Dumnezeu. Cine este Dumnezeu şi cum este El. Atunci cînd înţelegi cum este El, atunci şi te rogi altfel.

“Şi se va abate de la căile lui rele” – este o responsabilitate a noastră, mai întîi noi să ne abatem de la căile noastre rele. Noi să alegem să fim cinstiţi, buni cu ceilalţi, ascultători de cei mai mari. Să refuzăm să ne conformăm corupţiei, imoralităţii şi minciunii.

Acest verset este din contextul unei rugăciuni a împăratului Solomon. Solomon s-a rugat pentru poporul Israel, şi pe urmă Dumnezeu i-a răspuns – dacă poporul va păcătui – iată ce voi face, dacă poporul se va întoarce la mine – iată ce voi face – voi ierta păcatul, voi tămădui ţara…

Poporul Israel a păcătuit, a fost cucerit de imperiul babilonian, şi exilat în Babilon, şi acolo ei s-au întors la Dumnezeu – şi iată ce le spune Dumnezeu acolo –

Ieremia 29:7 Urmăriţi binele cetăţii, în care v-am dus în robie, şi rugaţi-vă Domnului pentru ea, pentru că fericirea voastră atârnă de fericirea ei!

 • Dumnezeu ne lasă încă pe acest pămînt pentru a fi lumină şi sare în societate;
 • Dumnezeu vrea ca noi să fim o binecuvîntare pentru societate;
 • Dumnezeu ne cheamă să fim o binecuvîntare pentru societate;
 • Dumnezeu ne cheamă să slujim pe cei din societate;

Dacă Dumnezeu ţi-a dat un loc de lucru într-un mediu necreştin, să ştii că Dumnezeu vrea să fii o binecuvîntare şi o lumină pentru ei;

Dacă elev sau student şi în clasa sau căminul tău ai numai colegi necreştini, să ştii că Dumnezeu vrea să fii o binecuvîntare şi o lumină pentru ei.

1 Timotei 2:

1Vă îndemn dar, înainte de toate, să faceţi rugăciuni, cereri, mijlociri, mulţumiri pentru toţi oamenii,

2 pentru împăraţi şi pentru toţi cei ce sunt înălţaţi în dregătorii, ca să putem duce astfel o viaţă paşnică şi liniştită, cu toată evlavia şi cu toată cinstea.

3 Lucrul acesta este bun şi bine primit înaintea lui Dumnezeu, Mântuitorul nostru,

4 care voieşte ca toţi oamenii să fie mântuiţi şi să vină la cunoştinţa adevărului.

Poate crezi că nu ai aşa de mare autoritate sau curaj să ai un impact în societate în care trăieşti, orice nu ai crede – să ştii că te poţi ruga unui Dumnezeu care are destulă putere şi autoritate să facă orice va vrea El.

De aceea nu ezita să te rogi

 • Pentru colegii tăi;
 • Pentru părinţii tăi;
 • Pentru persoanele din conduceare ţării;
 • Pentru oamenii robiţi de diferit păcate;
 • Pentru curajul tău personal…
Advertisements

About Cucos Vitalie

Vreau să ajut oamenii să descopere ceea pentru ce Dumnezeu i-a creat și să-i încurajez să trăiască pentru scopul dat de Dumnezeu!

Posted on 27 February 2011, in Predici and tagged . Bookmark the permalink. 2 Comments.

 1. Vitalie, imi place foarte mult blog-ul tau! Ma bucur sa citesc despre ce sa intampla acolo – mi-e dor de biserica invierea, si va sutin in rugaciunea!

  • Multumesc Kathy, si noua ne este dor de voi. Va multumim pentru rugaciune. Domnul sa fie cu voi si sa va pazeasca acolo unde sunteti!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: