Ce să faci să fii fericit?

 • Ai avut situații în care știai cum trebuia să faci – dar nu ai facut
 • Știai cum să-ți ceri iertare – dar nu ți-ai cerut
 • Știai cum să înveți dar nu ai învățat

A fi fericit e foarte strâns legat de a face ceea ce știi că trebuie să faci.

În cartea Iacov din Biblie, autorul ei adresează anume tema aceasta în unul din pasajele sale

Iacov 1:19-25

19. Stiti bine lucrul acesta, preaiubitii mei frati! Orice om sa fie grabnic la ascultare, incet la vorbire, zabavnic la manie;

 • – E bine mai mult să asculți decât să vorbești
 • – Atunci cînd ești mânios – nu mai asculți nimic, atunci când crezi că le știi pe toate și nu mai ai nevoie de nici un sfat… atunci să știi – capacitatea de a asculta e foarte scăzută
 • – Mânia te impinge la încăpățânare.
 • – Cineva a spus – când te întîlnești cu un om înțelept – ascultă cât mai mult, și deschide gura doar atunci când vrei să mai afli ceva de la el.

20. caci mania omului nu lucreaza neprihanirea lui Dumnezeu.

21. De aceea lepadati orice necuratie si orice revarsare de rautate, si primiti cu blandete Cuvantul sadit in voi, care va poate mantui sufletele.

 • – Primul pas pe care să-l faci – smerește-te și ascultă, oricare a r fi problema ta, mai întâi smerește-te și caută adevărul, caută răspuns la ceea ce nu-ți este clar.
 • – Dacă e vorba de școală, ai probleme cu colegii, sau cu învîțatul, sau cu profesorii, nu știi să te împaci cu profesorii, smerește-te și ascultă, întreabă, cere ajutor.
 • – Dacă ai probleme cu administrarea și organizarea timpului, smerește-te și ascultă. Caută cărți despre administrare, cere sfaturi de la persoane care știi că sunt organizate, etc.
 • – Dacă ai pierdut pasiunea pentru Dumnezeu și vrei să ieși din această stare – smerește-te și cere un sfat, ascultăă o predică….
 • Neapărat un răspuns vei primi… dar aceasta nu va fi deajuns… când doar asculți, se întâmplă ceea ce e scris în următorul verset.

22. Fiti implinitori ai Cuvantului, nu numai ascultatori, inselandu-va singuri.

 • – Când nu asculți – aceasta se numește încăpățânare
 • -Cînd asculți și faci – aceasta se numește aplicare
 • – Cînd asculți și nu faci – aceasta se numește autoamăgire
 • – Atâția oameni se amăgesc la noi în țară…
 • – După statistici 98 % se numesc creștini – și ce înseamnă a fi creștin? A-l avea pe Isus ca Domn și Mântuitor în viața ta și a trăi conform principiilor Lui.
 • – Prima parte mulți o acceptă, a doua parte cei mai mulți nu o trăiesc. Și pe de o parte spui – da eu sunt creștin – dar pe de altă parte nu trăiești deloc conform la ceea ce e scris în Biblie.
 • – Mulți se autoamăgesc cu gândul că a merge la biserică și a auzi un mesaj duminca e suficient – dar nu este.

23. Caci, daca asculta cineva Cuvantul, si nu-l implineste cu fapta, seamana cu un om care isi priveste fata fireasca intr-o oglinda,

24. si, dupa ce s-a privit, pleaca si uita indata cum era.

 • – Să presupunem că ești băiat, te trezești dimineața și mergi la oglindă și te gândești – da trebuie să mă bărberesc. Dar te înotrci și peste 5 minute ai uitat ce trebuie să faci, mergi la școală și acolo îți spune cineva – am impresia că ți s-au terminat lamele de ras.
 • – Sau ești fata, te trezești dimineața, te duci la oglindă și spui – părul e cam ciufulit, trebuie să mă pieptăn, te întorci de la oglindă și ai uitat ce vrei să faci, te duci la școală, și… J ei bine, fete așa nu fac.
 • – De multe ori facem așa în alte domenii ale vieții – oglinda de multe ori e Cuvântul lui Dumnezeu, știi ce trebuie să faci, îți dai seama de aceasta – dar închizi Biblia și ai uitat că trebuie să schimbi acea atitudine din viața ta, să reînoiești acea dedicare față de Dumnezeu, să-ți ceri iertare de la acel prieten sau profesor sau părinte, etc.

– Biblia numește aceasta AUTOÎNȘELARE.

– Isus de multe ori când era pe pământ foarte mult vorbea despre acțiune nu doar despre cunoștințe – ce a spus Isus – dacă Mă iubiți – veți face ce vă spun eu.

– Dacă vrei să fii Ucenicul meu, renunță la ceea ce te leagă, renunță la viața ta, planurile tale egocentrice, mania ta, supărarea ta, și dedică-te Lui,

Isus mereu apela la aplicare nu doar la informare – anumite probleme din viața ta nu se vor rezolva până cînd nu te vei dedica lui Hristos.

 Dar iată aplicare a ceea ce știi:

25. Dar cine isi va adanci privirile in legea desavarsita, care este legea slobozeniei, si va starui in ea, nu ca un ascultator uituc, ci ca un implinitor cu fapta, va fi fericit in lucrarea lui.

Formula asculătrii:

Ascultare – Aplicare = Autoînșelare

Ascultare + Aplicare = Fericire în ceea ce faci.

 Ca să fii fericit în ceea ce faci – nu te opri la ascultare – treci la aplicare

Imaginează-ți c ear fi dacă majoritatea adevărurilor pe care deja le știm, am începe să le aplicăm în viața noastră. Ce s-ar întîmpla dacă ceea ce auzim la predici, citim în Biblie, ceea ce ne vorbește Dumnezeu într-o zi, imediat am aplica în a doua zi.

–       Am avea mai multă pasiune față de Dumnezeu.

–       Am fi mai mature în credință

–       Am avea relații mai puternice cu cei din jur

–       Ar fi mai puțină invidie, ură

Provocare: În următoarea săptămână – identifică un domeniu în care știi care e adevărul, și decide să aplici acel adevăr în viața ta. În fiecare zi cugetă la câte un adevăr și caută căi de aplicare în viața ta.

Autor: Vitalie Cucoș

6 octombrie 2013 (Mesaj predicat la biserica Speranța)

Advertisements

About Cucos Vitalie

Vreau să ajut oamenii să descopere ceea pentru ce Dumnezeu i-a creat și să-i încurajez să trăiască pentru scopul dat de Dumnezeu!

Posted on 11 January 2014, in Predici. Bookmark the permalink. Leave a comment.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: